tiistai 4. syyskuuta 2012

Ilmoittaudu koulutuspäivään!




                       Matka ruotsinkieliseen Satakuntaan
Matkanjärjestäjänä Satakunnan kieltenopettajat ry

la 6.10.2012 kello 8.30-15.00
Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22, 28100 Pori

8.30        Aamupalabuffet - Frukostbuffé
Avajaissanat Satakunnan kieltenopettajat ry
Johanna Palmgren, pj.

9.00        Ruotsinkieliset Porissa -hanke
Riina Haanpää, Turun yliopiston kulttuuriperinnön oppiaine, Porin yksikkö

Ruotsinkieliset Porissa -tutkimushanke kartoittaa Porin ruotsinkielisten identiteettiä, kulttuuria ja kohtaamista valtakulttuurin kanssa. Hankkeesta vastaa Turun yliopiston kulttuuriperinnön oppiaine kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta.
Tutkimushankkeessa lähestytään Porin ruotsinkielisiä ja ruotsinkielisyyttä teemoittain, ja tarkastellaan alueen suomenruotsalaisuutta 1800-luvun loppupuolelta aina 2000-luvulle.
Aihepiireinä ovat muun muassa Björneborgs svenska samskolan, nimi- ja perhetutkimus, kaksikielinen perhe, Sigrid Juselius, Ruotsin paluumuuttajat, Svenska Kulturfonden i Björneborg ja sen alueellinen merkitys, teollisuusperinne sekä Porin ruotsinkielisten rakennusperintö.

Tarja Laine: Elevhemmet - muistoja Annankadulta sekä
Björneborgs svenska samskola - tradition, trivsel och trygghet
Jenni Tuulasjärvi: Porin ruotsinkieliset rakennukset
Liisa Oja: Kaksi kieltä perheessä
Heidi Porttila: Hallinnollisen kielen vaihtuminen Porissa



10.15      Selim Palmgrenin perintö suomalaiselle ja porilaiselle musiikkielämälle
rehtori Juha Järvinen, Palmgren- konservatorio

Porilaissyntyinen Selim Palmgren loi merkittävän kansainvälisen uran säveltäjänä ja pianistina. Vahvasti kaksikielisenä hän osasi käyttää vokaalimusiikkituotannossaan taitavasti sekä ruotsin- että suomenkielisiä tekstejä. Hänen elämäntarinansa on poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja moniulotteinen kuvaus oman aikansa kosmopoliitista. Hänen perintönsä elää ja tarjoaa myös uusia näkökulmia löydettäväksi oman aikamme kulttuurielämässä.

Juha Järvinen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 1998. Hän on täydentänyt opintojaan Helsingin, Turun ja Jyväskylän yliopistoissa. Hän on toiminut Porin kaupungin Palmgren-konservatorion rehtorina vuodesta 2007 lähtien. Hän on Pori Big Bandin taiteellinen tuottaja, minkä lisäksi hän on johtanut vuosien varrella eri paikkakunnilla lukuisia kuoroja ja soittokuntia.

10.45     Kyse on aikamme taiteesta 
Anu Lankinen, palveluvastaava, Porin taidemuseo

Suomen ensimmäisen nykytaiteen museon, Porin taidemuseon ja mesenaattinsa Maire Gullichsenin (1907-1990) merkityksestä ja elämäntyöstä suomalaisen kulttuurin ja kuvataiteen kentällä. Mairen elämäntyötä esittelevä näyttely MAIREN VÄRIT / MAIRES FÄRGER on esillä Porin taidemuseossa 21.09.2012-13.01.2013.


11.15      Lounas

12.00      Svenska nu –verkosto on tuottanut ruotsin kielen opetuksen elävöittämiseksi vierailuja koululuokille ja materiaalia eritasoisille oppijoille. Tutustumme uusiin verkko-opetusmateriaaleihin ja verkoston ohjelmatarjontaan.Tiinaliisa Granholm, projektikoordinaattori, Svenska nu           

13.00         Nätet gör svenskan roligare
Sveriges tv-kanaler har de häftigaste ungdomsprogrammen, svensk radio spelar den senaste musiken, svenska tidskrifter skriver om de coolaste datorspelen och svenska bloggare vet allt om mode och trender. Allt detta är tillgängligt även för finska ungdomar. Läs mer..      
Martin Appel, journalist

14.00      Päätössanat - Slutord

14.15      Keskustelua ja kahvittelua – diskussion och fika

Ilmoittautuminen  21.9.2012 mennessä tällä kaavakkeella (linkki).- (länk)
Osallistumismaksu: 20 e aamupäivä / 25 e koko päivä.