tiistai 27. marraskuuta 2012

Terveiset SUKOLin syysliittokokouksesta!

Hei kieltenopettajat!

Sukolin paikallis- ja kieliyhdistysten edustajat kokoontuivat viime lauantaina Akavataloon syysliittokokoukseen. Aiemmasta poiketen pääsimme (!) kokouksen päätteeksi työskentelemään ryhmissä - oli oikein antoisaa tutustua paremmin muihin liittokokousedustajiin ja työstää mielipiteitämme esityksiksi, joita käytetään Sukolin kannanottojen pohjana. Aamun alusti OAJ:n Riitta Sarras, joka esitteli meille peruskoulun opetussuunnitelmaluonnoksia. Tuntijako on jo vahvistettu, eli kielten suhteen on jo varmaa, että vuosiviikkotunteja valuu yläkoulusta alakoulun puolelle, mutta ops-perusteluonnoksia muokataan vielä palautteen perusteella. Kommentoida saa siis vielä 5.12. asti osoitteessa www.oph.fi/ops2016/perusteluonnokset.

Ensi vuoden toimintasuunnitelmaa ja budjettia käsitelessä tuli selväksi, että taloudellinen niukkuus koskee myös yhdistystoimintaa. Liiton toiminta rahoitetaan pitkälti kahdella tavalla: jäsenmaksuilla ja valtakunnallisten kokeiden myynnillä. Opettajakunnan ikärakenne tuo tähän tunnetun vaikutuksensa, mutta lisäksi OPH:n päätös tuottaa ensi kevääksi omat kaikille ysiluokkalaisille pakolliset valtakunnalliset kielikokeensa vie tuloista merkittävän osan. Sukolin kokeita on nyt uudistettu, jotta niillä olisi tässä järjestelyssä oma sijansa. Tilaamalla Sukolin kokeita tuet Suomen kieltenopettajien liiton edunvalvonta- ja muuta toimintaa! Jos sinulla on hyviä ideoita liiton toiminnan kehittämiseen, aloitteita voi esittää paikallisyhdistykselle, käytännössä allekirjoittaneelle, pitkin vuotta. Aloitteita käsitellään liittokokouksessa kahdesti vuodessa.

Myös vuosittainen jäsenmaksu nousee 50 eurosta 55 euroon, mikä kattaa usean kuluneen vuoden indeksikorotukset. Jäsenmaksuthan maksetaan suoraan Sukoliin, joka puolestaan "palauttaa" jäsenyhdistyksille tietyn euromäärän jäsentä kohti. Liittokokous kysyi, josko jäsenmaksun korotus tuntuisi ennen pitkää myös yhdistysten kukkarossa, ja puheenjohtajan vastaus oli myönteinen. Tämä onkin hyvä uutinen, sillä mitä useampi euro tipahtaa paikallistasolle, sitä enemmän pystymme tukemaan paikallisten kieltenopettajien ja -opiskelijoiden työtä. Sukolin jäsenmäärä oli 12.11.12 5175, ja erään arvion mukaan ei-jäseniä olisi 20-25% tuosta määrästä. Lueteltujen faktojen valossa siis jäsenhankinta tulee puhuttamaan jatkossakin.

* * * * * 

Kristina från Duvemåla
Oma paikallisyhdistyksemme varaa 20 lippua Kristina från Duvemåla -musikaalin lauantain 4.5.2013 klo 13 esitykseen Helsingin Svenska Teaterniin. Yksittäisen lipun hinta on normaalisti 85 euroa, mutta 20-henkisen ryhmän jäseneltä 74 euroa. Matka toteutuu vain, jos olemme lauantaihin 15.12. mennessä saaneet vähintään 20 SITOVAA ILMOITTAUTUMISTA (eli jos ilmoittaudut, sitoudut maksamaan lipun hinnan yhdistyksen tilille viimeistään 31.12.2012). Valitettavasti yhdistys ei voi osallistua lipun tai kuljetusten hintaan, mutta tämän vuoksi otamme ilmoittautumisia vastaan myös yhdistykseen kuulumattomilta henkilöiltä. Pyydä siis mukaan paras ystäväsi, puolisosi, sukulaisesi, naapurisi tai työkaverisi! Lippuja on tähän mennessä varattu neljä kappaletta, joten mukaan mahtuu vielä kyllä! Ilmoittautumiset voi lähettää osoitteeseen johanna.palmgren(a)sataedu.fi.

Palmgren-festivaali
Svenska i Satakunda -teemalukuvuoteen liittyen Svenska nu-sivustolla on pian saatavissa oppimateriaalia, joka on työstetty paikallisin voimin paikallisen säveltäjän innoittamana. Tutustu myös Palmgren-festivaalin kotisivuihin, som finns också på svenska.

Luciakröningen 
Keski-Porin kirkossa kruuntaan Lucia torstaina 13.12. Tilaisuus alkaa klo 16.30 ja se on kaksikielinen.

Ilmianna itsesi ja inspiroiva kollegasi!
Lähetä puheenjohtajalle käyttämästäsi sähköpostiosoitteesta 6.12.2012 mennessä viesti, jossa kerrot, mitä kieliä ja millä kouluasteella tällä hetkellä opetat. Kaikkien vastanneiden - myös jo tunnettujen - kesken arvotaan mm. Morjens-pelejä ja SUKOL-tuotteita! Ilmoita meille myös tuttavapiirissäsi vaikuttavasta inspiroivasta kieltenopettajakollegasta, jotta voimme osoittaa hänelle suosiota koko yhdistyksen puolesta.

Jouluun on vielä muutama yö... Hyvää loppurutistusta toivottaa

Johanna Palmgren
puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat ry

torstai 15. marraskuuta 2012

Muista stipendi! Kerro meille, mitä kieliä opetat!

Hei kieltenopettajat!

Yhdistyksen hallitus kokoontui tiistaina syksyn viimeiseen tavalliseen kokoukseen. Yleensä kokouksia pidetään lukuvuoden aikana suunnilleen kerran kuussa, ja tarvittaessa pidämme lisäksi yhteyttä sähköpostitse. Vuoden viimeinen, joulukuussa pidettävä kokous on uuden hallituksen järjestäytymiskokous, jossa hyvästellään eroavat jäsenet ja toivotetaan tervetulleeksi uudet vahvistukset. Tämän toimintakauden vaihtuessa saamme kolme uutta jäsentä. Vuoden 2013 hallitus esitellään täällä ensi kuussa. Jos toiminta yhdistyksen hallituksessa kiinnostaa, vapautuvia paikkoja kannattaa kysellä meiltä viimeistään syksyllä.

Teemalukuvuoden teatteriviikko on lopuillaan. Fantomens Lillasyster on kiertänyt tällä viikolla satakuntalaisia kouluja, ja bloginsa perusteella näyttelijät ovat olleet kovin tyytyväisiä! Teidän opettajien kommentit ovat lämmittäneet heidän sydämiään, ja lisäksi kaunis Rauma on ollut heille ihan uusi tuttavuus. Svenska i Satakunda toimii näköjään myös matkailunedistäjänä!

Satakunnan kieltenopettajat ry jakaa vuosittain kolme sadan euron stipendiä kielissä menestyneille uusille ylioppilaille, kaksi keväällä ja yhden syksyllä. Jos haluat palkita ja kannustaa kielissä menestynyttä opiskelijaasi, lähetä puheenjohtajalle (johanna.palmgren (a) sataedu.fi) vapaamuotoinen hakemus, jossa mainitset paitsi kirjoitetut kielet ja niistä saadut arvosanat, myös muut mahdolliset perustelut sille, miksi juuri sinun opiskelijasi olisi stipendin ansainnut. Ilmoitan tarkan päätöksentekopäivän tuonnempana, mutta toimia kannattaa toki mahdollisimman pian tulosten saapumisen jälkeen.

Haluamme kannustaa myös teitä, hyvät opettajat! Ilmianna innostava, inspiroiva ja/tai ihana kollegasi meille. Ilmiannot perusteluineen voit lähettää yllä mainittuun osoitteeseen 6.12.2012 mennessä. Palkinnon saaja valitaan hallituksenvaihtokokouksessa.

Sähköpostilistamme alkaa vihdoin olla suunnilleen ajan tasalla. Toivomme, että käyttämäsi sähköpostiosoitteen vaihtuessa ilmoitat siitä paitsi SUKOLiin, myös suoraan meille, sillä emme saa tietoa muutoksista automaattisesti. Lisäksi haluaisimme päivittää tietojamme opettamienne kielten suhteen, jotta esimerkiksi vain englannin opettajille suunnatut viestit eivät turhaan rasittaisi muiden kielten opettajien postilaatikoita.

Lähetä puheenjohtajalle käyttämästäsi sähköpostiosoitteesta 6.12.2012 mennessä viesti, jossa kerrot, mitä kieliä ja millä kouluasteella tällä hetkellä opetat. Kaikkien vastanneiden - myös jo tunnettujen - kesken arvotaan mm. Morjens-pelejä ja SUKOL-tuotteita!

Pikaisiin kuulemiin!

Johanna Palmgren

puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat ry

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Hei kieltenopettajat!

Kiireisin osa syksystä alkaa olla ohi - ainakin meillä yhdistyksen hallituksessa syysloma tuli juuri sopivaan aikaan. Kouluarjen lisäksi lokakuussa toteutettiin Svenska i Satakunda -teemalukuvuoden avaustapahtuma, Matka ruotsinkieliseen Satakuntaan -koulutuspäivä, vahvisteltiin Svenska dagenin jälkeiselle viikolle ajoittuvaa teatterikiertuetta ja valmisteltiin oppimateriaalia joulukuun alun Palmgren-festivaalin yhteyteen, sekä antauduttiin hemmottelulle syyskokouksen yhteydessä Kokemäellä Sataedun Salongeissa.

Erästä henkilöä mukaillen haluaisin tässä aivan tämän viestin aluksi kiittää kaikkia hallituksen jäseniä, jotka vapaaehtoisesti toimitte kieltenopettajien apuna ja ilona, samoin teitä yhdistyksen jäseniä, jotka osallistutte kokouksiin ja tapahtumiin ja otatte pelottomasti yhteyttä, sekä tämän syksyn aikana kovin läheisiksi tulleita yhteistyötahoja, nimeltä mainiten Svenska Kulturfonden i Björneborg, Turun yliopiston kulttuuriperinnön tutkimuksen oppiaine, Rosenlew-museo, Palmgren-konservatorio, Porin taidemuseo ja tietenkin Svenska nu. Erityiskiitoksia on jo aiemmin henkilökohtaisestikin osoitettu Mikaelsgårdenin vahtimestari Jormalle, jossa on ainesta supersankariksi!

* * * * *

Syksyn alku on kieltämättä painottunut toiseen kotimaiseen. Satakunnan kieltenopettajat ry on kuitenkin kaikkien kielten opettajien asialla. Resurssimme ovat kovin rajalliset: hallituksessa istuu yhdeksän jäsentä ja puheenjohtaja, ja jäsenmäärän laskiessa budjetin rajat tulevat nopeasti vastaan. Tästä huolimatta pyrimme mahdollisuuksien mukaan kehittämään uudenlaista toimintaa, esimerkiksi "pienten kielten" markkinoimiseksi. Jonkinlaisen maakunnallisen kielitivolimaisen hankkeen pohdinta voisi tulla ajankohtaiseksi keväämmällä, jos vain kiinnostuneita ilmaantuu ja ideaa pidetään tarpeellisena!

Jos haluat kantaa kortesi kekoon, ja sinulla on idea esimerkiksi satakuntalaisten espanjanopettajien yhteiseksi hyväksi, ota yhteyttä yhdistyksen hallitukseen. Voimme yhdessä miettiä toteutuskeinoja tai yhteydenottotapoja, tai kenties tehdä yhdessä rahoitushakemuksen. Epämääräisempiäkin toiveita saa esittää. Pieni keino, jolla ruohonjuuritasolla voit vaikuttaa, on uusien kieltenopettajien rekrytoiminen yhdistyksen jäseneksi - mitä tärkeämpänä sinä pidät kieliyhdistystoimintaa, sitä helpommin muutkin näkevät sen hyödyt yksittäiselle opettajalle.

* * * * *

Lyhyesti vielä koulutuspäivästä: saimme paljon kiitosta mielenkiintoisesta ohjelmasta! Aamupäivän katsaus ruotsinkieliseen Satakuntaan saa syventävää jatkoa kevättiistaisin järjestettävistä avoimista luennoista. Luennot järjestetään eri paikoissa Porissa (pahoittelen Porikeskeisyyttä; mikäli mielenkiintoa riittää, vastaavia tilaisuuksia voitaneen varmasti tulevaisuudessa järjestää muuallakin), ja niiden aiheina on mm. rakennusperintö, Björneborgs Svenska Samskola, satakuntalaismurteet ja ruotsi, taiteet ja mahdollisesti myös ruotsinkielisestä perinnöstä ammentava porilainen urheilukulttuuri. Ohjelma tarkentuu joulukuun alkuun mennessä.

Valitettavasti kaikkien osallistujien rehtorit eivät hyväksyneet koulutuspäivää veso-päiväksi. Teimme parhaamme markkinoidaksemme päivää sivistystoimenjohtajille ja rehtoreille veso-kriteerit täyttävänä, mutta koska viime kädessä rehtorit saavat itse päättää, minkä koulutuksen opettajilleen hyväksyvät, kaikki teistä eivät tätä hyötyä saaneet. Toivottavasti kuitenkin laadukas ohjelma näin demokraattisella hinnalla korvasi ainakin osan pettymyksestä.

* * * * *

Ennen joulua tulossa on vielä seuraavaa:
  • Åbo Svenska Teaterin Ett riktigt fynd BSS:n juhlasalissa torstaina 8.11. - ehdit ilmoittautumaan vielä MAANANTAINA 5.11. osoitteseen bss@bjss.fi! Esitys on ilmainen.
  • 12.-15.11. Wasa Teater kiertää Satakunnan kouluja ja esittää näytelmää Fantomens lillasyster. Esitykset jokainen koulu on varannut itse Svenska nu -sivuston boka-linkin kautta, mutta ajankohta sovittiin yhdessä teemlukuvuoteen liittyen, jotta varauksia tulisi samalle viikolle tarpeeksi kiertueen järjestämisen varmistumiseksi. Sama periaate koskee maaliskuun työpajaviikkoa 11. Tutustu Svenska nu:n työpaja- ja muuhun tarjontaan jo etukäteen osoitteessa www.svenskanu.fi!
  • Svenska nu -sivuston kautta tulee satakuntalaisten kieltenopettajien valmistamaa oppimateriaalia 6.-8.12. järjestettävää Palmgren-festivaalia koskien (www.palmgren-festivaali.fi, sivut päivittynevät piakkoin). Materiaali on käytettävissä valtakunnallisesti.
  • 9. luokkien valtakunnalliset kokeet ovat nyt tilattavissa SUKOLin verkkokaupasta. Kokeet uudistuvat vuonna 2013, ja ovat nyt 60-minuuttisia. Lisää tietoa saat SUKOLin sivuilta, esimerkiksi oheisen linkin kautta.
  • Svenska nu -verkosto ulottuu ilmeisesti myös Korvatunturille, koskapa itsestään ilmoittaneille kieltenopettajille on luvassa joululahja. Jos et saanut asiaa koskevaa sähköpostia viime viikolla, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen!
Reipasta marraskuun jatkoa toivotellen,

Johanna Palmgren
puheenjohtaja

Satakunnan kieltenopettajat ry