tiistai 7. toukokuuta 2013

Vinkkipaketti kevään viimeisille kieltentunneille


Mitähän sitä keksisi viimeisille tunneille, kun kaikki varsinaiset asiat on jo käyty läpi ja ajatukset karkaavat itse kullakin kesälaitumia kohti...?

Tässä hallituksemme kokoama ideapankki, olkaa hyvät!


Sisällä voi pelata erilaisia pelejä, mutta jos oppilaat ovat jo kyllästyneet bingoon ja hirsipuuhun eikä Alias tai yksinkertainen noppapeli kuten Afrikan tähtikään suju, niin mitä jos yrittäisitte väriä? Yksi oppilas on vaikka taululla selin muihin ja muut kerääntyvät vastakkaiselle seinälle. Den som har något blått på sig, får ta två steg framåt. Den som har något svart, får hoppa fyra gånger framåt osv. Ja jos leikkiä halutaan jatkaa, eteen jää se, joka ensimmäisenä pääsi koskettamaan edessä olleen selkää. Hyvällä säällä toimii myös ulkona.

Jos käytössä on tarralappuja, voisi kirjoittaa aina yhden sanan, jonka keksii luokasta ruotsiksi, lapulle ja viedä sen paikoilleen. Tietenkin sanat voi kirjoittaa myös tavalliselle paperille ja vaikka teipata paikalleen! Jos laput eivät häiritse siivoojia, mikään ei estä jättämästä niitä paikoilleen. Syksyllä voi sitten aloittaa kertaamalla näitä sanoja.

Modernimpi versio voisi olla ottaa kuvia sisältä tai ulkoa ja nimetä niitä ruotsiksi. Lähes jokaisella oppilaalla taitaa kamera kulkea kännykässä mukana joka päivä. Kerrankin niitä saisi käyttää ;-) Toki myös katuliiduilla voi tehdä ulkona vähän vastaava. Tarvittaessa kuvan voi ensin piirtää asfalttiin, jos nimettävää ei muuten riitä. Jos opettajan into ja aika riittää, kuvat voidaan kerätä talteen koneelle ja tehdä niistä taideteos luokan seinälle tai käytävälle. Ehtisikö kuvisope auttamaan?
Mikäli runosuoni kevään kunniaksi sykkii, voi väriliiduilla kirjoittaa myös vaikkapa runoja asfalttiin!

Yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä voi myös listata ruotsiksi mahdollisimman monta sanaa luokasta, koulun sisätiloista, pihalta tai muulta sovitulta alueelta. Huonon sään sattuessa voi myös heijastaa näkyville tarpeeksi yksityiskohtia sisältävän kuvan, josta sanoja bongataan. Eniten sanoja löytäneen oppilaan tai ryhmän voi lopuksi palkita sopivalla tavalla.

Subjectaid.fi tarjoaa rekisteröitymistä vastaan ilmaista oppimateriaalia, myös ruotsiksi. Tunnilla voi tutkia ruotsinkielisiä sanomalehtiä ja täydennellä "sanomalehtipasseja", joita saa tilata sivustolta. Subjectaid tarjoaa ruotsinkielistä materiaalia myös opon tai vaikkapa kotitalouden tunneille!

Lisäksi tässä mukana (ks. päivityksen lopusta) tulee malliksi vähän erilainen bingoruudukko. Kyse on oikeastaan tutustumisleikistä, mutta kielen tunnilla tuskin haittaa, vaikka asiat olisivatkin jo tuttuja. 4x4-ruudukkoon olisi tavoitteena kerätä joka kohtaan eri nimi. Samalta ihmiseltä saa kysyä kerrallaan korkeintaan kaksi asiaa. Jos molempiin tulee kieltävä vastaus, on etsittävä uusi kaveri, jolta kyselee. Jos ryhmä on pieni, voisi riittää, että saa perinteisen rivibingon. Ja ruudukon sisältöä voi tietenkin muuttaa mielensä mukaan, mutta tässä yksi valmis pohja monistettavaksi.

* * * * *
Kirjastosta löytyy paljon ruotsinkielisiä lastenkirjoja – tai jos oman lähikirjaston valikoima on lainassa, henkilökunta tilaa mielellään täydennystä maakuntakirjastosta. Tarkoitukseen kannattaa valita ihan lyhyitä lastenkirjoja, vaikka lähes kaikille ennestään tuttuja Astrid Lindgrenin tarinoita, joiden lukemiseen ei mene kauan. Tässä ideoita lastenkirjojen käyttämiseen opetuksessa:
·         Voisi mennä kirjastoon ja pyytää esittelyä kirjaston ruotsinkielisistä kirjoista. Oppilaat voisivat lainata valitsemansa kirjan ja koulussa voisi pitää esim. lukutunnin, että kaikki lukevat omaa kirjaansa. Sen jälkeen voisi tehdä pienen esitelmän/seinätyön kirjasta.

·         Jos opettajalla on saatavilla kaikille sama ruotsinkielinen kirja, voisivat oppilaat lukea sitä tunnilla ja opettajalla voisi olla kysymyksiä/tehtäviä kirjasta sen lukemisen jälkeen.

·         Parityö kirjoista niin, että pari lukee yhdessä kirjan ja tekee siitä sen jälkeen esim. pienen seinätyön.

·         Luetaan yhdessä ääneen kirja ja suomennetaan. Opettaja voisi ennen lukemista tehdä valmiiksi apusanaston.

Porin kaupungin kirjastotoimenjohtaja muistuttaa, että Porin kaupunginkirjastosta saa paitsi palvelua ruotsiksi myös runsain määrin ruotsinkielistä aineistoa: kauno- ja tietokirjallisutta, lehtiä, elokuvia, musiikkia yms. Kirjastossa on ruotsinkielistä kirjallisuutta n. 10 000 nimekettä ja hankinta vuosittain n. 400 nimekettä. Paperimuotoisia lehtiä ruotsiksi tulee 21 vuosikertaa ja kymmeniä verkkolehtiä. Tarjontaa siis on!
* * * * *
Svenska Nu:n kautta on mahdollista tilata elokuvia koululle ja elokuviin on tulostettavissa oppimateriaalia. Tilauskaavake ja oppimateriaalit löytyvät seuraavan linkin takaa:

http://www.svenskanu.fi/project/filmotek.php
* * * * *
Jos toimit nopeasti, ehdit vielä järjestää pienen tai isomman retken ruotsin ryhmiesi kanssa. Alla on kohde-ehdotuksia, jotka löytyvät vastaisen varalle myös Nopsa Travelsin lähimatkailusivuilta: www.nopsatravels.fi.

Reitti: Ruotsinkielisten jalanjäljissä

Porissa asuu pieni ruotsinkielinen vähemmistö sillä kaupungin asukkaista 0,5 % on ruotsinkielisiä.  Porin kaupungin juuret ovat kuitenkin vahvasti ruotsinkieliset ja kaupungin historiassa keskeiset tekijät edustivat suurelta osin ruotsinkielisiä sukuja. Tämän reitin varrelle on koottu paikkoja, joissa ruotsinkielisten perintö elää edelleen.

1)      Rosenlew-museo, Kuninkaanlahdenkatu 14
Rosenlew-museo esittelee pysyvässä perusnäyttelyssään Porissa vuosina 1853-1987 toimineen Rosenlewin sukuyhtiön (W. Rosenlew & Co, myöhemmin W. Oy W. Rosenlew Ab) historiaa, toimintaa ja tuotantoa. Museorakennus on 1860-luvulta peräisin oleva kruunun viljamakasiini, jonka on suunnitellut ruotsalaissyntyinen arkkitehti Georg Theodor von Chiewitz. Lokakuuhun 2013 asti museossa on nähtävillä myös Elämää ja tarinoita på svenska –näyttely.
2)      Suomalainen klubi - Svenska klubben, Eteläranta 10
Klubirakennus valmistui vuonna 1854. Ennen kuin rakennuksesta muotoutui klubitalo, se toimi muun muassa kouluna ja museona. Nykyään tiloissa on ravintola ja siellä voi myös kokoustaa, saunoa ja pitää juhlia. Kesäisin Suomalainen klubi on myös yksi Pori Jazzin konserttipaikoista.
3)      Porin teatteri, Hallituskatu 14
Ruotsalaisen arkkitehdin Johan Erik Stenbergin suunnittelema Porin teatteritalo edustaa tyylillisesti uusrenessanssia. Teatteritalon vihkiäisiä juhlittiin joulukuussa vuonna 1884.
Rakentaminen suoritettiin pitkälti ruotsalaisin voimin: perustöihin tuli miehiä Ruotsista ja porraskivetkin tuotiin Öölannista asti. Myös sisustus- ja maalaustöistä vastasivat ruotsalaiset ammattimiehet. Teatterisalin koristelun ja esiripun suunnitteli tukholmalainen Carl Grabow.
4)      Junneliuksen palatsi (Porin venetsialaistyylinen kaupungintalo), Hallituskatu 12
Junneliuksen palatsi valmistui vuonna 1895. Palatsin on suunnitellut arkkitehti August Krook, ja sen rakennuttivat apteekkari ja kunnallisneuvos Robert Junnelius sekä konsuli Hugo Rosenlew. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen. Nykyään talo tunnetaan kaupungintalona ja siellä sijaitsee kaupunginvaltuuston valtuustosali.
5)      Björneborgs svenska samskola, Otavankatu 16
6)      Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22
Porissa voi käydä ruotsinkielistä päiväkotia sekä suorittaa ruotsin kielellä esikoulun, peruskoulun luokat 1-9 sekä lukion.
Björneborgs svenska samskola on perustettu vuonna 1892. Nykyisellä paikallaan se on toiminut vuodesta 1963 lähtien. Vuonna 2003 sen välittömään läheisyyteen, Mikonkadun ja Otavankadun kulmaan, valmistui Mikaelsgårdenin monitoimitalo. Monitoimitalon katutasossa toimii ruotsinkielinen päiväkoti, joka on Suomen suurin ja vanhin yksityinen päiväkoti (perustettu vuonna 1898). Katutasossa sijaitsee myös vuokrattavissa oleva juhlasali, fysioterapiatilat ja ravintola. Ravintola vastaa lastentarhan ja koulun oppilaiden ruokailusta sekä toimii kaikille avoimena ravintolana kouluruokailun jälkeen. Toisessa kerroksessa toimii Björneborgs svenska samskolanin esikoulu, ala -asteen kaksi ensimmäistä luokkaa sekä eftis eli iltapäiväkerho.
Otavankadun koulurakennuksen vieressä on vaaleanpunainen Rosa huset, jossa on lukion opetustilat. Rakennuksen seinässä on Ruotsin konsulaatin vaakuna, koska koulun rehtori toimii Ruotsin konsulina.
7)      Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo, Juhana-Herttuankatu 15 – Varvinkatu 19
Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Korsmanin talon yhtenä keskeisenä tehtävänä pidetään lasten ja nuorten kulttuuriperintöopetusta. Tärkeä työväline tässä opetuksessa on Korsmanin talo, joka on ennen kaikkea suunniteltu tunnelmalliseksi aikamatkaksi nykylasten isovanhempien lapsuuden Poriin. Vaikka talo on avoinna myös yleisölle, käytetään sitä koulujen lukuvuoden aikana ennen kaikkea kulttuuriperintöopetukseen. Opastuksissa kiinnitetään huomiota myös paikalliseen murteeseen, joka isovanhempien aikaan oli nykyistä leimallisemmin sekoitus ruotsia ja suomea.
Rakennuskulttuuritalo Toivoon ja Korsmanin taloon voi tiedustella opastuksia Toivon toimistosta puhelimitse tai sähköpostilla. Museokäynti kannattaa varata hyvissä ajoin. Opastus voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden mukaan. Toivosta tai Satakunnan Museosta voi myös varata kaupunkiopastuksen, jossa tutustutaan Porin kaupungin historiaan. Kierroksen kesto on tunnista puoleentoista tuntiin riippuen kierroksen sisällöstä. Puolentoista tunnin peruskierros etenee Satakunnan Museosta Raatihuoneenpuiston, Etelärannan, Keski-Porin kirkon, kauppatorin ja -hallin kautta Rakennuskulttuuritalo Toivoon. Toivossa voidaan vielä nauttia kierroksen päätteeksi pullakahvit. 
Vierailu- ja opastusvaraukset: Toivon toimisto, p. (02) 621 1051, toivo(at)pori.fi
Opastusmaksut päiväkoti- ja koululaisryhmille: Porin kaupungin koulutoimen alaisilta kouluilta ja päiväkodeilta ei opastusmaksua, muut päiväkodit, koulut ja oppilaitokset 20 €/tunti.

Bingoruudukko:

gillar rött



har en hund
dricker kaffe
har inte varit i Sverige
har inga syskon



läser tidningar
spelar innebandy
kan spela något instrument
kan åka skidor



är allergisk mot något
bor i ett radhus
favoritämne matematik
tycker om rapmusik


favoriträtt köttbullar
var på bio förra veckan
är varje dag på facebook