lauantai 5. lokakuuta 2013

Kieli eläväksi – Vuoden kieliteko 2013 Satakunnan kieltenopettajat ry:lle

SUKOL ry myöntää Vuoden kieliteko 2013 -palkinnon Satakunnan kieltenopettajat ry:lle.

Svenska i Satakunda -teemalukuvuosi oli paikallisesti näkyvä ja merkittävä kampanja. Se tarjosi laajalle yleisölle mahdollisuuksia oppia ja käyttää toista kotimaista kieltä. Ruotsin kieli keräsi alueen toimijoita yhteen. Lukuvuoden aikana luotiin yhteistyöverkostoja ja uusia luovia toimintatapoja, joita voidaan hyödyntää vastaisuudessakin.

Teemalukuvuoden aikana Satakunnan kieltenopettajat ry edisti aktiivisesti ja ansiokkaasti ruotsin kielen opiskelua ja opetusta Satakunnassa. Teema näkyi ja kuului alueen kouluissa, turuilla ja toreilla. Toinen kotimainen kieli nousi houkuttelevaksi ja ajankohtaiseksi arjen käyttökieleksi.

Koululaiset saivat opiskella ja käyttää ruotsin kieltä hauskoilla ja luovilla tavoilla. Ohjelmaan kuului myös ruotsalaisen rap-artistin vierailu ja oppilaskilpailuja. Paikalliset yritykset osallistuivat tarjoamalla ruotsinkielistä palvelua. Museo- ja kaupunkiopastuksia vedettiin ruotsiksi, ja maakunnan päälehdessä julkaistiin artikkeleita teemalukuvuoden tapahtumista.

Satakunnan kieltenopettajat ry:n puheenjohtaja Johanna Palmgren kertoo, miten idea syntyi ja laajeni: ”Ensin ajattelimme vain, että haluamme tehdä jotakin pientä ruotsin hyväksi. Yhtäkkiä ideoita alkoi sadella niin paljon, että projekti paisui koko lukuvuoden kestäväksi. Järjestimme koulutusta ja tapahtumia, organisoimme kouluihin teatteriesityksiä ja työpajoja sekä laadimme oppimateriaaleja, joita muutkin kuin kieltenopettajat voivat hyödyntää. Toimimme suurelta osin vapaaehtoisvoimin, mutta saimme mukaan upeita yhteistyökumppaneita ja verkostoiduimme moneen suuntaan. Teemalukuvuodesta rohkaistuneina aiomme tehdä yhteistyötä monen eri tahon kanssa jatkossakin.”

Satakunnan kieltenopettajat ry oli päävastuussa teemalukuvuoden kampanjasta, jonka toteutukseen osallistui paikallisia yhteistyökumppaneita. Kampanja sai tukea Svenska nu -ohjelmasta.

Vuoden kieliteko 2013 -palkinto jaetaan lauantaina 5. lokakuuta 2013 klo 9.30 SUKOLin syyskoulutuspäivillä Tampereella (Tammerkosken lukio, Sammonkatu 2).

Vuoden kieliteko -palkintoa on jaettu joka syksy vuodesta 2001. Palkinnon arvo on 2000 euroa, ja sen lahjoittaa Otavan Kirjasäätiö. Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry on valtakunnallinen vieraiden kielten opettajien liitto, jossa on 5 100 jäsentä.
Satakunnan kieltenopettajat palkitaan Svenska i Satakunda -teemalukuvuodesta 2012–2013.