maanantai 16. joulukuuta 2013

Puheenjohtaja hyvästelee ja toivottaa rauhallista loppuvuotta!

Hyvää joulunaikaa, kollegat!

Ulkona on pimeää ja märkää eikä ollenkaan joulun tuntuista, mutta onneksi vuoden loppumista enteilevät rutiinit muistuttavat siitä, että kohta on aika ja mahdollisuus irrottautua arjesta. Itse irrottelin itseäni viime perjantaina Keski-Porin kirkossa Lucia-juhlan tunnelmissa, ja suosittelen osallistumista kaikille! Kauneutta ihan tulvi kaikilla aisteilla nautittavaksi.

Omat arkirutiinini muuttuivat radikaalisti jo syyskuun lopussa, kun jäin äitiyslomalle odottelemaan kuopukseni saapumista navan tälle puolen. Samasta syystä jättäydyn nyt vuoden vaihteessa Satakunnan kieltenopettajat ry:n hallituksen rivijäseneksi. Kolme vuoden mittaista puheenjohtajakautta on suhahtanut ohi yhdessä vilauksessa, mutta onpa tässä saatu ihan kohtuullisesti asioita aikaiseksikin: tiedotusta yhdistyksen toiminnasta on lisätty ja sähköistetty, verkostoja on rakennettu ja yksi valtakunnallisesti noteerattu, työläs mutta äärimmäisen antoisa ruotsin kielen harrastuksen ja käytön lisäämiseen tähtäävä projekti luotiin ja toteutettiin... Aika kuluu nopeasti, kun on hauskaa!

Vuoden 2014 hallituksen kokoonpano on seuraava:


  •      Tanja Hiekkapelto (Porin Steinerkoulu)
  •      Tiina Lamminpää (Porin Lyseon koulu); taloudenhoitaja 
  •      Krista Mäkirinta (Länsi-Porin koulu); pöytäkirjasihteeri
  •      Mia Männistö (Länsi-Porin lukio)
  •      Johanna Palmgren (Sataedu, Kokemäki); varapuheenjohtaja 
  •      Päivi Pola (Ulvilan lukio) 
  •      Leena Ranta (Porin Suomalaisen Yhteislyseon koulu); tiedotussihteeri
  •      Merja Siikilä (Nakkilan yhteiskoulu ja lukio)
Puheenjohtajana toimii Annamari Lahtinen (Länsi-Porin koulu).

Mikäli olet kiinnostunut hallitustyöskentelystä, käytännössä noin kuukausittaisista tapaamisista satakuntalaisen kieltenopetuksen kehittämisen merkeissä, ota reippaasti yhteyttä. Samoin kaikki ajatukset, toiveet ja ideat kannattaa ilmoittaa hallitukselle osoitteeseen satakunnan.kieltenopet (a) gmail.com, tai facebookin tai twitterin kautta!

* * * * *

Piiriyhdistyksemme on olemassa jäseniään ja heidän etujensa ajamista varten, sekä tietenkin SUKOLin paikallisena oksana. Viimeiset vuodet hallitus on jakanut keväisin kaksi ja syksyisin yhden sadan euron arvoisen stipendin kielissä ansioituneelle tuolloin valmistuvalle ylioppilaalle kannustukseksi kielten opiskeluun. Stipendiä hakee opettaja, ja mukaan kannattaa liittää mahdollisimman kattavat perusteet sille, miksi juuri oma opiskelija on stipendin ansainnut. Tänä syksynä stipendi myönnettiin Jasmin Kopralle Rauman Lyseon lukiosta. Onnittelut vielä kerran!

Tulevana keväänä aiomme palkita myös ammatillisen toisen asteen opiskelijan, joka atto-opinnoissaan osoittaa ymmärtävänsä kielten merkityksen työelämässä.

Jo pitkään olemme lisäksi peräänkuuluttaneet vuoden satakuntalaista kielitekoa, pientä tai suurta, mutta johtuu sitten vaatimattomuudesta tai tietämättömyydestä työtoverien tekemisisten suhteen, ilmoituksia ei kovin usein ole tullut. Siksi päätimme vuosi sitten muuttaa opettajille suunnatun kannustuksen otsikkoa ja pyytää teitä ilmiantamaan inspiroivan kollegan, joka mielestänne on ansainnut tunnustuksen. Tänä vuonna saimme jo keväällä ilmiannon, jonka kohde oitis tunnistettiin palkitsemisen arvoiseksi. Valitettavasti syksy toi tullessaan uutisen, joka muutti palkinnon luonnetta hiukan.



Satakunnan kieltenopettajat ry:n vuoden 2013 Inspiroivaksi kieltenopettajaksi valittiin Maria Älli. Vastikään äkillisesti edesmennyt Porin lyseon lukion lehtori innosti monipuolisen uransa aikana niin opiskelijoita kuin kollegoitaan tieto- ja viestintätekniikan käytössä opetuksessa, kansainvälistymisessä ja rohkeassa kielitaidon hyödyntämisessä. Toimeliaan, ystävällisen ja asiantuntevan Ällin kaltainen opettaja olisi haluttu työtoveri mihin tahansa opettajainhuoneeseen.
Yhdistyksen hallitus myönsi palkinnon kokouksessaan 12.12.2013. Sen arvo on 50 euroa, ja se luovutetaan Porin lyseon lukion kieltenopetuksen käyttöön. Toivomme, että palkinto osoitetaan sellaiseen toimintaan, johon Maria sen olisi halunnut.


* * * * *

Toivottavasti tapaamme vastedeskin yhdistyksen kevät- ja syyskokouksissa sekä tulevissa koulutuksissa ja virkistystapahtumissa. Toivotan teille kaikille oikein rauhaisaa joulunaikaa ja reipasta uutta vuotta 2014!

Johanna Palmgren
puheenjohtaja
Satakunnan kieltenopettajat ry

torstai 5. joulukuuta 2013

Syksyn mobiilikoulutuksen antia

Yhdistyksemme järjesti yhteistyössä Osaava Satakunta -hankkeen kanssa koulutusillan otsikolla Mobiilimaailma ja pilvipalvelut osana luokkahuonetta. Kouluttajana toimi Henriikka Laiho, joka esitteli erilaisia hyväksi havaittuja sovelluksia ja sivustoja. Tässä joitakin ideoita kokeiltavaksi kieltentunneille.

quizlet.com
Tämän härpäkkeen parissa vietimme koulutuksessa eniten aikaa luoden omia sanalistoja, joista ohjelma muokkaa monenlaisia harjoituksia makusi mukaan vastinpareihin perustuen. Sanat käännöksineen syötetään ohjelmaan, jonka jälkeen saat luotua sanoista pelejä tai sanakokeita. Valmiinakin löytyy vaikka millä mitalla harjoittelumateriaalia kopioitavaksi ja muokattavaksi. Halutessaan Quizletista voi myös helposti tulostaa vaikkapa sanakokeen ja yhdellä klikkauksella ohjelma luo sinulle uuden testin setin sanoista, mikäli et ole ensimmäisenä tarjottuun testiin tyytyväinen.
Harjoitella voi sanoja, termejä, lajeja, maiden nimiä, lyhenteitä jne. Hakusanaksi voi kokeilla kirjasarjan nimeä tai aihealuetta ja tutkia saamiaan osumia. Esimerkiksi lukion englannin Open Road -sarjan kappaleista on tehty paljon settejä valmiiksi. Ne löytyvät myös hakusanalla leon100. Älä siis turhaan ala kirjoittaa settejä itse vaan katso ensin valmiina löytyviä! Ja mikäli luot omia settejä, niin vinkkaa ihmeessä niistä kollegoille, jotka hekin voivat hyödyntää niitä.

www.slideshare.net 
Ilmainen sivusto, jonka käyttöön löytyy hyvät ohjeet. Palveluun voi jakaa tekemiään esityksiä ja sieltä löytää paljon valmiita esityksiä, joita voi hyödyntää omilla tunneilla. Kokeile etsiä esimerkiksi kielioppiasioista tehtyjä esityksiä (hakusanoina esimerkiksi grammar, nouns, sanajärjestys jne).

www.thefreedictionary.com
Sivustolta löytyy mm. pelejä ja tehtäviä. Oppilaat voivat kokeilla taitojaan vaikka match up -, spelling bee - tai hangman -tyyppisessä tehtävässä tai tilata itselleen päivän sanan tai päivän sitaatin ja opetella siten uutta pieninä annospaloina.

https://drive.google.com
Google Drivesta löytyy toiminto, jolla voi toteuttaa omia lomakkeitaan esimerkiksi kurssipalautteen keräämistä varten tai sinne voi kerätä vaikka käsitellyn kappaleen vaikeita sanoja. Alkuun pääsee valitsemalla vasemmasta yläreunasta "Luo" ja sen jälkeen "Lomake". Ohjelma opastaa eteenpäin.

audioboo.fm
Äänitteiden kirjasto, josta voi etsiä itseä kiinnostavia pätkiä sekä äänittää omia.

socrative.com
Tämän ohjelman käyttöön opiskelija ei tarvitse tunnuksia. Opettaja kirjautuu palveluun, jonka jälkeen hän saa oman huoneen numeron. Opiskelija menee huoneeseen odottamaan ja opettaja laittaa sinne esimerkiksi kokeen tehtäväksi. Kokeilla voi vaikka sanakokeen, kurssipalautteen tai kappaleen käsittelyä tällä tavalla.

Täydentäkää ihmeessä listaa omilla linkkivinkeillänne!