maanantai 26. lokakuuta 2015

SK 25.10.2015

Hei vaan,
jos jollain jäi eilinen lehti lukematta, tässä on erittäin huonosti blogin sivulle taittuva versio tutkittavaksi!


maanantai 19. lokakuuta 2015

Aikuisten ihmisten syysloma!

Hyvät kieltenopettajakollegat,

syyslukukausi on jotakuinkin puolivälissä, ja puheenjohtajankin lähipiirissä kokonainen viikon loma tässä hämärtyvän syksyn keskellä aiheutti jälleen pientä sarkasmilta tuoksahtelevaa ihastelua. Tosiasia taitaa liian monen muunkin kuin itseni kohdalla olevan se, että syysloma tuo tarpeellisen katkon opetukseen, jotta opettaja ehtii saamaan muut työt ajan tasalle. Tärkeää tietenkin olisi saada nollattua päätä sen verran, että "vapaat" päivät olisivat edes jossakin kohtaa olleet lepoakin.

A propos, SUKOL järjestää Mindfulness-päivän 28.11.2015. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 12.11., joten mukaan ehtii vielä, jos matkajärjestelyt Helsinkiin asti eivät aiheuta ylimääräistä stressiä. Tulipa mieleen sellainenkin, että jos te jäsenet tunnette olevanne mielenhallinnan ohjauksen tarpeessa, voisimme varmasti järjestää vastaavan tapahtuman teille täällä Satakunnassakin!

Vastauksena erääseen hallitukselle esitettyyn pyyntöön ajattelimme mahdollisimman vikkelästi järjestää sääntömääräisen syyskokouksen yhteydessä pidettävälle TAT-tilaisuudelle - torstai 5.11. hotelli Vaakunan tiloissa Porissa - etkot. Vapaan keskustelun teemana on tällä hetkellä ajankohtainen OPS-työ, joka itse ja jonka lopputulokset varsinkin vaikuttavat vahvasti jokaisen satakuntalaisen kieltenopettajan työhön. Tällä kertaa kyse ei ole pelkästään sisällöistä, vaan myös opetusviikkotuntien jakautumisesta ala- ja yläkouluille, luokan- ja aineenopettajille. Tässä työstetään siis koulutuspolitiikan lisäksi paikallista työvoimatilannetta.

Ilmoittautumisohjeet ja tietoa muista tilaisuuksistanne olette saaneet sähköpostiinne tiedotussihteeriltämme, ja toki löydätte ne myös sosiaalisesta mediasta: facebook-tili löytyy yhdistyksen nimellä ja Twitterissä käyttäjätunnuksemme on @KieltenopetSata.


Uudistuvasta OPS:sta vielä sen verran, että olemme nostelleet kissaa pöydälle jo puolentoista vuoden ajan. Huhtikuussa 2014 laadimme kannanoton laadukkaan kielenopetuksen puolesta, ja lähetimme sen tiedotusvälineille ja maakunnan sivistysjohtajille. Kuulemamme mukaan Ulvilassa on tehty selkeä päätös siitä, että aineenopettajat opettavat alakoulujen kieltentunnit, kun taas Porissa opettajat ovat edelleen olleet täysin pimennossa sen suhteen, miten uudet tuntijaot käytännössä toteutuvat, kenen toimesta ja millä materiaaleilla. Täytyy myös todeta, ettei kieltenopetuksen ja -oppimisen todellisuus näytä olevan tiedotusvälineiden mielestä erityisen kiinnostava, ennen kuin ollaan katastrofin partaalla. Tai no, ennen kuin tuho on jo tapahtunut.


Yhdistyksen hallitus vaihtuu kalenterivuosittain, ja uusi valitaan tehtäväänsä syyskokouksen yhteydessä. Paikkoja ei jaeta mystisin sisäpiirimenoin, vaan reippaille vapaaehtoisille siihen saakka, kun jaettavaa riittää. Mikäli siis olet kiinnostunut mukavasta harrastuksesta tärkeän asian edistämisen parissa ja noin kuukausittaisista, letkeistä mutta älykkäistä kokoontumisista virkistävässä seurassa, ota epäröimättä yhteyttä hallitukseen: satakunnan. kieltenopet at gmail.com.


Puheenjohtaja on jo aloittanut syyslomansa yhden mielipidekirjoituksen lähettämisellä, ja päättää tiedotustehtävänsä tältä istumalta tähän. Nauttikaa tekin aurinkoisesta syyssäästä ja muistakaa keskittyä olennaiseen!


Ystävällisin terveisin,


Johanna Palmgren

puheenjohtaja

Satakunnan kieltenopettajat ry:n hallitus