torstai 16. helmikuuta 2017

Esittelyssä inspiroiva kollega vuosimallia 2017

Yhdistyksemme jakaa mielellään tunnustusta ja vuosittain peräänkuulutammekin positiivisia ilmiantoja kollegoista, jotka inspiroivat omalla työllään. Tämän vuoden tunnustus osoitettiin Mari Atkinsille, joka työskentelee Ulvilan yhteiskoulussa. Hän puolestaan jakaa kehuja auliisti ympärilleen kuten voitte haastattelusta lukea.

Onnea, Mari! Miltä tunnustus tuntuu?
Kyllä oli tosiaan aikamoinen yllätys, kun [yhdistyksen puheenjohtaja] Hanna ilmoitti eräänä perjantaiaamuna valinnasta! Olin todella otettu ja mieleeni tuli monenlaisia ajatuksia. Ajattelin heti myös omaa työyhteisöäni ja kaikkia mahtavia kollegoitani siellä! On upeaa saada tehdä työtä inspiroivassa työympäristössä, joten omistan tämän hienon tunnustuksen koko kielten porukallemme! 

Mikä inspiroi sinua työssäsi?
Minua inspiroi eniten omassa työssäni pedagoginen vapaus ja energiset nuoret. On mukava kehittää erilaisia tapoja lähestyä asioita. Jos jokin juttu ei toimi, pyrin kehittämään ja muuttamaan sitä niin, että oppilaat voivat kokea onnistumisen iloa ja minä opetuksen! Minusta on tärkeää, että opettaja voi kokea työssään aitoa iloa ja mielenkiintoa opetusta ja oppimista kohtaan. Ei ole pakko tehdä asioita vuodesta toiseen samalla tavalla vaan kannattaa etsiä keinoja opetuksen kehittämiseen itselle sopivalla tavalla. Itse käytän esim. musiikkia paljon opetuksessa, koska se on lähellä omaa sydäntäni. Edellytykset hyvälle oppimiselle luodaan kannustavan ja kunnioittavan ilmapiirin kautta. Tässä mielessä koen olevani usein luokassa oppimisen ohjaaja ja mentori; olen auttamassa oppilasta voittamaan oppimisen esteet ja pääsemään hänen maksimaaliseen osaamiseensa. Vaikka tämä ei aina onnistuisi, opettaja ei saa luovuttaa! 

Kertoisitko minkälaisissa projekteissa olet ollut mukana?
Ulvilan yhteiskoulussa on pyörinyt vuodesta 2012 asti "Mat på svenska" -valinnaisainekurssi, jossa olen ollut mukana ruotsinopettajana. Idea lähti ensin OPH:n hankkeena eteenpäin, mutta koska valinnaisaine sai suuren suosion koulussamme, päätimme jatkaa sitä rahoituksen jo loputtua. Tällä hetkellä meillä on menossa 3. kurssi. Olemme aktiivisesti hakeneet matkoillemme Ahvenanmaalle, Tukholmaan ja Kööpenhaminaan rahoitusta eri tahoilta, ja tähän asti kaikki on järjestynyt. Meillä on myös yhteistyökoulut Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Innolla jatkamme eteenpäin mielenkiintoista kurssiamme. Suuri kiitos ruotsimyönteisyydestä kuuluu kurssimme kotitalousopettajalle Anne-Marja Saarholma-Peipolle! 

Aivan viime kuukausien aikana olen saanut olla mukana laatimassa englannin valtakunnallista koetta. Kokeen laadinta oli välillä tuskaisaakin, mutta samalla jouduimme kollegani kanssa pohtimaan ja perustelemaan omia näkökantojamme. Tätä "haastamista" pitäisi olla enemmänkin työpaikoilla. Vain siten voi kehittyä ja oma mielenkiintokin säilyä tuoreena. 

Minkälaista kollegiaalista yhteistyötä työpaikallasi on?
Ulvilassa meillä on jonkin verran yhteistyötä lukion ja yhteiskoulun kieltenopettajien välillä varsinkin nyt, kun olemme saaneet lukiolta muutaman open keskuuteemme :) Jaamme keskenämme monisteita, ideoita, vinkkejä ja linkkejä, välillä myös kokeita. On tärkeää voida jakaa myös ne ikävämmätkin kohtaamiset ja tilanteet. Kollegan ymmärtävä tuki ja rohkaisu on aina parasta lääkettä!

Mistä saat energiaa?
Saan opetustyöhöni energiaa ja virtaa mukavista oppilaista, olemalla oma itseni ja pysymällä uteliaana. Harrastan liikuntaa ja soitan ja laulan eri kokoonpanoissa. Perheeseeni kuuluu aviomies, 11 ja 13-vuotiaat lapset sekä koira, jonka kanssa ajatukset irtautuvat helposti pois töistä lenkkeillessä. Pyrin myös pitämään Wilma-vapaita päiviä. On tärkeää tuulettaa aivoja ihan muissa ympyröissä.  Vinkiksi voisi vielä heittää, että verkostoituminen kannattaa; esim. Facebookin ryhmistä saa paljon tietoa eri opetusmetodeista ja sovelluksista sekä niiden käyttökokemuksista. Tällä verkostoitumisen mielellä lähdin mukaan myös Satakunnan kieltenopettajien hallitukseen!